7.3.21

Masalar dolsun, satışlar artsın, lezzetleriniz yayılsın!


Restoranlar, Covid19 ile ciddi yaralar aldı. Hatta İzmir'deki deprem ile birlikte çıkmaza giren işletmeler oldu. Yaraları bir nebze de olsa sarabilmek adına 'normalleşme sürecinde yeniden açılabilen mekanlara sosyal medya kanalı ile seslendik. Ücretsiz olarak instagram sayfamızda yer vereceğimizi ve sponsorlu reklam ile de destekleyeceğimizi açıkladık. Gelen mesajlar bizler için çok kıymetliydi. İşine sahip çıkan, Türkiye'nin dört bir yanından bize ulaşan işletmelere teşekkür ediyoruz. İşlerine sahip çıktıkları için, yıkılmadıkları için, ayakta kalmak için de sosyal medyayı yakından takip etmek gerektiğinin bilincinde oldukları için tebrik ediyoruz. 

Bize güzel dileklerini sunarak görsellerini ve instagram adreslerini paylaşan işletmeler genellikle Antep, Adana ve Mersin yoğunlukluydu. (Boşuna en iyi mutfaklar seçilmiyor o bölgeler) :) Görselleri tasarımlarımıza uygun ölçülerde olan, instagram adresleri yeterli verilmiş olan işletmeler için renkli bir post hazırladık. 

Biz onlar için çalışırken çok zorlandık çünkü döner, hamburger, kebap lezzetlerine karşı koyamadık. Onlar kadar lezzetli miydi bilmiyoruz ama sürekli acıktığımız için yakın çevremizdeki restoranlardan yemek siparişi vererek çalıştık :) 

En kısa sürede gerçek lezzetlerini deneyimlemek, sizlere daha detaylı sunabilmek ve sizi de acıktırabilmek adına şehir şehir gezmeyi planlıyoruz. Çünkü maalesef şöyle bir gerçek var ki; etin lezzeti 'hayvanın beslendiği yöre' ile ilişkiliymiş. 

Bu lezzeti İstanbul'da sağlamak için üretim tesisleri kuran ya da memleketinden getirten işletmeleri de unutmamak gerek. Onlar bizim canımız, mesela Nuri Usta'nın Beyoğlu'nda Eski Babel Ocakbaşı'nda pişirdiği etlerin yöresi ve terbiyesi birleşince ortaya çıkan şöleni tarif etmemiz imkansız. İstanbul Dudullu'daki Ağababa Döner (instagramdaki videoları izleyin, ilk uçağa atlayıp gelirsiniz) ya da aynı şekilde Antalya'daki Sıralı Kebap'ın unutamadığım lezzetleri için 'aman Allah'ım' diyoruz. 

Kebaptan kısaca bahsettik. Balık mevzusu ise çok derin. Balığın ne kadar tazesini temin ederseniz edin, onu pişirmeyi bilmiyorsanız sınıfta kalırsınız. Tabi balık ve ot mezeleri de çan eğrisine etki eden derslerimizden :) 

Size Yeşilköy Yüksel Balık'ın tazecik balıklarını, Küçükyalı Calipso'nun mezelerini, Ikaria Balık'ın ara sıcaklarını tavsiye etsem ne dersiniz? Sanmayın ki hepsi tek kalemde iddialı. Bu bahsettiğim balık restoranları İstanbul'un seçkin konuklarına hizmet veren şık, lezzetli ve hijyende öne çıkan işletmeler. Emin olun hepsini detaylı olarak yazmazsam ve gidip de lezzetlerini tatmazsanız anlayamazsınız. 

Ben İstanbul'un lezzetlerini size anlata anlata bitiremem ama bu yazının kahramanları 'işletmesine sahip çıkan' işletmeciler. Sosyal medyanın gücünü bilen, kavrayan ve kullanan işletmecilere destek olmak adına Türkiye genelinde hizmet veren mekanların instagram adreslerini @simreiletisim hesabımızda paylaştık. 



13.5.20

Saçımı ak ettim! Pişman değilim :)

Yeme - İçme Sektörü'nün Corona Salgını nedeniyle darbe aldığı bu günlerde 'destek' olabilmek adına sektörde bir elin parmağı kadar kalmış arkadaşlarımla bir araya geldik. Size özel bir sayı hazırladık.

Korona öncesinden bahsedeyim biraz.
İstanbul Beyoğlu'ndaki ofisimizden kalabalık grupları restoran ve kulüplere yönlendirdiğimiz 'yeni bir bebek' oluşumun içindeydim. 

Mekan kapamalar, etkinlikler, davetler için rezervasyon aldığımız Planit / hadi planla rezervasyon şirketinde acenta ve restoranlar arası güzel işler için büyük adımlar atmaya başlamıştık ki; 

Corona geldi çattı! Öncesinde yurtdışından gelen gruplarımızın rezervasyonları ertelendi, sonra işin boyutu büyüdükçe süresiz iptal edildi. Ülkemizde de corona belirtileri duyulduğu anda zaten restoranlar kapandı. Dolayısıyla bırakın kalabalık rezervasyonu, iki kişilik rezervasyon yapma şansımız bile kalmadı :)

Ben de tası tarağı topladım, geldim annemin yanına Palamutbükü/Datça'ya.
İlk günler soğuğun ve şokun etkisiyle 'bitkisel hayatta' gibi geçti.
Sonra havalar da ısınınca, İstanbul'da 4 duvar arasına sıkışmaktan kurtulmuş halimle barıştım.
Daha özgür (jandarmalar oldukça sıkı), daha doğal, daha temiz bir havada dinlenmenin keyfine vardım.

Sonra hal hatır sormak istediğim işletmecileri aradım, sektörden arkadaşlarımla iletişim başladı. Malum instagram canlı yayınlarıyla konu konuyu açtı ve şimdiye kadar hiç bu kadar canı yanmamış olan sektöre nasıl destek olabiliriz diye düşünmeye başladık.

Kaan Şimşek, çok eski arkadaşım. Ben Kenan Erçetingöz ile restoran dergilerinin ilk 3 sayısını çıkarmışken eşi aracılığıyla tanıştık. Sonra o da Milliyet Gazetesi, internet gazetesi ve ödül törenleri derken sektörde yer almaya başladı. Aralıklarla konuşur, hasbıhal ederdik. Bu süreçte birlik olmanın tam zamanı olduğunda karar kılana kadar, aynı sektörde ayrı kulvarlarda koşturduk. Şimdi ben de onun yıllardır yürüttüğü markası Şehrin En İyileri için çalıştım. 

Bana çok iyi geldi. Beni tanıyanlar bilir. Boş duramama sıkıntım var benim. İlla faydalı olma hastalığı. Sektörü de asla terketmeyi düşünmedim bir an bile. Batacaksak beraber, çıkacaksak beraber!

Gazetecilik doğuştan damarlarımda vardı. Sebebi yok. Babam Kimya Mühendisi'ydi. Alakasız.
Ama bi yazasım, çizesim. 
Yazarak incitesim ya da yüceltesim oldu hep.
Babam izin vermedi. Hukuk okudum.
Pat çaktırmadan Habertürk'e başvurdum. Para almadan çalıştım, işi öğrendim.
Annem, kendi işini yap dedi Balat'da şirin bir kafe açtı. 2 sene garsonluk da yaptım, yemek de yaptım. Sonra ne oldu? Yine dergi çıkarmaya kaçtım :)
Azmettim.
Şimdi kimse benim sektörümü ve ona inancımı sorgulamasın.
Çok insan biriktirdim.
Alnımın ve saçımın akıyla :)
Sevilmek çok güzel şey, hele böyle zor zamanlarda birlik olabileceğin bir topluluğa mensup olmak.
Şefi, garsonu, komisi, işletmecisi ve mekan sahibi o kadar zor günler geçiriyor ki şu sıralar.
Şimdi herkes sektörü bırakalım, pazarda limon satalım derse.
Bunca yılın emeğini çöpe mi atalım?
Birlikte yol almaya devam!


28.11.19

Abone Pera, sınıfta kaldı!

Daha inşaat halindeyken ziyaret ettiğim.
Pek çok bebek mekan gibi, açılışına şahit olduğum.
ve  müşteri olarak abonesi olduğum mekana aboneliğimi şu an itibariyle sonlandırıyorum.

Neden mi?

Ben 15 yılı aşkın süredir yeme-içme sektörüne 'yazılı basın' ile destek olarak hizmet verdim ve halen aktif olarak sektöre hakim çalışmaya devam ediyorum.

Bugüne kadar Vedat Milor, Mehmet Yaşin, Arda Türkmen gibi isimlerle çalıştım. Sohbetleri ile restorancılığa dair bilgi hazinesi sahibi olmamı sağladılar.

Buraya kadar beni bi geçelim,

Gelelim Abone'liğimin durumuna;

Abone Pera, aynı zamanda sevdiğim kardeşim Ferdi Aydın'ın canlı müzik mekanının hemen üst katında.

Dolayısıyla ona uğradığımda da yukarı uğramışlığım, ya da özellikle arkadaşlarımın doğum gününü oraya yönlendirerek dahil olmuşluğum çoktur.

İşletme ve Pr ekibi açıldığı günden beri değişmekte.

Son işletmeci çok yeni. O kadar yeni ki, iletişim kurmaktan fazlaca uzak.

Restorana girdiğimizde 8 kişilik bir bayan grubu vardı. Tahminimce doğum günü kutlaması için gelmişlerdi. Biz iki bayan olarak hemen arka masalarına oturduk. Yaklaşık 5 dakika sonra bayanlar, mekanı beğenmediklerini ileterek kalkıp gittiler.

Burada da işletmeci devreye ne kadar girdi, ilgilenme anını gözümle görmediğim için yorum yapamıyorum.

ve kaldık tek masa. İşletmeci hoşgeldin dedi mi? Hayır. İlgilendi mi? Hayır.

Sorun değil, işletmeler değişse de 'mekan'ın müdavimi olduğumdan ben rahatım. İlgilenmesine de gerek yok.

Atıştırmak için gelmiştik. Yemek almadık. İki çeşit meze, patates kızartması, salata ve iki adet sigara böreği şekli ve büyüklüğünde sarılmış Paçanga Böreği sipariş ettik.

Fiyatları yazıyorum. (Fiyat politikasına saygım var. Value For Money mi? Kesinlikle hayır. Özellikle Paçanga Böreği asla!)

Yoğurtlu Semizotu 20 TL
Şakşuka 20 TL
Roka salatası  30 TL
Patates Kızartması 20 TL
Paçanga 30 TL

Fiyatlar böyle. Sorun yok buraya kadar. İtirazım da yok.

Bu hesaba + 40 TL olarak yazılan Kuver'e itirazım büyük!

Kuver nedir? Bunu biliyor muyuz önce?
Yurtdışında hesaplarda sıklıkla karşımıza çıkar. Burada da şık restoranlarda.
Şöyle ifade etmeliyim ki.
Bunu talep eden mekan.
Ütüsü yapılmış bembeyaz örtüleri hatta moltanı olan.
Çatal bıçak servisi yerli yerinde ve meze-yemek için takım olarak yerleştirilmiş olan.
Ekmeğini kendi fırınında ekşi mayadan hazırlamış ya da özel olarak yaptırmış, çeşitli buğday seçenekleri ile sunmuş olan ve servisinizin sıklıkla yenilendiği bir mekan olmalı.

Abone böyle bir restaurant mı? Hayır değil.

Olmaması benim için sorun asla olmadı. Ben Abone Pera'yı samimiyeti ile sevmiştim.

Lakin tüm olmayanlara rağmen Kuver ücreti, kişi başı 20 TL olarak isteniyorsa.

Hem de gerçek anlamda abone'si olduğum yerde.

360 İstanbul'u bilirsiniz. İstanbul'un en güzel manzarasına sahip restoranı.
El yapımı ekmekleri, bembeyaz masa örtüleri, bardak ve servis dizimi ile kalitesi ile yıllardır hizmet veren restoran, kuver ücreti için 15 TL alıyor.

Abone Pera'da, bakkaldan alınmış dilimlenmiş ekmeğe ve restoran yemek düzeni olmayan masaya alınan ücret, belki 40 yılda bir gelen birinin gözüne batmazdı da.

Bunu söylememe, iletmeme rağmen panik içinde hesabı almaları gerçekten çok ayıp oldu! Bu arada itirazım asla hesaba, paraya vs. değil. Tamamen haksızlığa ve usluba.

Sinirlendiğim için; 'bir dakika ödemeyin, bekleyin' diye mekan sahibi ve işletmeciyle iletişime geçen arkadaşımın sözünü duymamışcasına koşar adım uzaklaşan işletmeciye 'iyi akşamlar' demek isterdim. Benimle birlikte arkadaşlarımın artık sizi tercih etmeyeceğini belirtmek isterdim. Blogda yazmak nasip oldu. Geçen hafta da şampanya açılan masa desem iyice pekiştirirsiniz bence durumu :)

Ha bir de unutmadan; afişlerinde 'Kerem Ceylan'ın Dj olarak bulunacağı belirtilmesine rağmen. Kerem çalmadı :)





4.8.19

Yeni bebek: Alaca Beirut!


Bu gece yeni bir bebek doğdu!
ALACA BEIRUT

Tatilde olmasam tabi ki açılıştaydım. Çünkü bilen bilir farklı olanı severim. Hele ki lezzete ve sahnesine önem veriyorsa oldukça çok...

Yeme - içme sektöründe 15 yılı aşkın süre boyunca dergi ve internet sitesinde tatma yazma ve gurme toplantılarından öğrendiğim en önemli detay 'EMEK'...

Alaca Beirut ve diğer Alaca şubeleri Okday Kaçan'a emanet. Okday, eğlence sektörüne Gece Türk portalı ile damga vuran; (kurumsal çalıştığım dönemde rakip firma :))) öncesinde tanışmamış olsam da gıyabında tanıdığım isimlerden...

Eğer sen emek harcıyorsan, en iyisi olsun diye günlerce toplantılar, tadımlar ve sahne için çalışmalar yapıyorsan büyük bir alkışı hak edersin ve sektörde uzun soluklu yerini garantilersin.

Hazırlıklarına birebir şahit olduğum Alaca Beirut da başarılı olacağına inandığım bebeklerden...

Sahne şovlarına ba - yıl - dım!

Daha önce ziyarette bulunduğum seçkin mekanların açılışlarında denk geldiğim Oryantal ve modern dansı sıradışı şovlar ile harmanlayan Alya ile çalışıyor olmaları büyük avantaj. 

Hani; 'dur yavrum ateşle oynama' dediğimiz tehlikeli oyunları, çekici bir gösteriye dönüştüren ekip aynı zamanda yine 'cıss' kategorisinde yer alan kılıçlarla da muhteşem bir dans çalışması sergiliyor...

Ben özet geçtim, hikayenin tamamı için Etiler'deki yeni nesil meyhane konseptinde açılan Alaca Beirut'u deneyimlemelisiniz.

 'Siz rakınızdan bir yudum aldığınızda masal başlayacak ve belki de kahramanı siz olacaksınız…'



Taze taze bültenle (hem de bizzat zatalimin yazdığı...)  sizi bilgilendirmek bana düşer, en kısa zamanda ziyaret ise sizlere :)


ALACA BEIRUT Etiler

Geleneksel Lübnan Mutfağı’nın enfes damak tadı ile birleşen menüsü, meyhane konsepti ile İstanbul’un gözde semti Etiler’de Alaca Beirut’ta buluşuyor.

Şıklık, Kalite, Konfor…
Eğlencede sınır tanımayan konsepti, çok özel sahne Showları ve muhteşem ambiyansı ile bambaşka bir meyhane konseptine hazır mısınız?
Meze ve kebap çeşitleri ile nam salmış Lübnan’a ait çok özel lezzetler, tutkulu şefimizin ellerinden yöresine has malzemeler ile hazırlanarak damaklarınızı şenlendirecek.
Seçkin mezeler, rakı kadehleri ile masada buluşurken sizler de en sevdiklerinizle tadına doyulmaz eğlence ve lezzetler için Alaca Beirut’ta buluşmaya ne dersiniz?

Meyhane ve Mangalbaşı bir arada!
Rahat oturma düzenine hakim, geniş aralıklı masaları ile sahne alanında ‘Meyhane’ konsepti ve dileyenler için mangal keyfi yapabileceğiniz ‘Mangalbaşı’ konseptini aynı mekanda bir arada sunan mekanda Ortadoğu ve Türk mutfak kültürünün lezzetleri ile harmanlanan eğlenceye davetlisiniz…
Lezzetli menüsü, yemeklerin sunumları ve girişten itibaren göze çarpan şık dekorasyonu ile Alaca Beirut, Akdeniz insanının sıcaklığı ve samimiyetinin hakim olduğu ambiyansı ve eğlencesi ile çok konuşulacak!

Muhteşem sahne şovları! Oryantalistik sıradışı ateş, kılıç ve tanura...
90’lar ve güncel popüler Dj performansına, daha önce hiçbir yerde görmediğiniz, uzun çalışmalar sonucu oluşturulmuş enstrüman, oryantal ve dans ekipleriyle bütünleşen sıradışı sahne şovları eşlik edecek.

Siz rakınızdan bir yudum aldığınızda masal başlayacak ve belki de kahramanı siz olacaksınız…

Sitare 



22.11.18

Lezzete Zoom'luyorum...

'Kasım'da aşk başkadır' dedim ve boğaz hattında küçük bir gezi ile hem lezzet hem de manzaranın keyfine vardığım yeni bir mekan keşfettim!Geçtiğimiz hafta Kasım ayına göz kırpan güneşli havanın son demlerini harika bir manzara ve seçkin lezzetler eşliğinde Zoom’da yaşadık!

Geniş cephesi, Boğaz’a hakim oturma düzeni ve göz alıcı dekorasyonu ile saatlerce vakit geçirmekten keyif alacağınız bir mekan yaratılmış... Nargile sevenler için en kaliteli tütünlerden hazırlanan nargileler görsel bir şölen sunuyor.

Zoom’un Rumeli Hisarı’ndaki şubesini ziyaret ettik ama Bakırköy’de de aynı lezzetler ve hizmeti almanız mümkün... Menüsü tablet şeklinde masanıza geliyor. Eğer çok açsanız seçim yapmakta zorlanabilirsiniz çünkü gerçekten çok lezzetli seçenekler sunuluyor. Usta ellerle harmanlanan Türk ve Dünya mutfağını, özel sunumlar ve hızlı servisiyle birleştiren Zoom, siz müşterilerine sabah kahvaltı ile başlayan, brunch keyfi, öğle ve akşam yemekleri, her saat keyif alabileceğiniz nezih ve lezzetli bir restoran...

Alkollü ürünlere yer vermeyen Zoom; eşsiz boğaz manzarasıyla, kişiye özel serpme kahvaltısı, dünyaya hitap eden yemekleri ve tatlılarıyla içinizi ısıtmak için kış sezonuna hazır!

Geccemekan’ın tatmayı ve anlatmayı seven ekibiyle birlikte denize bakan masalardan birinde, güneşin sıcaklığını içimizde hissederken pratik atıştırmalık lezzetler seçerek sizler için deneyimledik.

Ve inanın, hepinize duyurup yanımızda olmanızı isteyecek kadar keyifli bir gün geçirdik... Masaya gelen tüm lezzetler tatları kadar, sunumları ile de oldukça iddialı...

Mekanı bizlere anlatan ve tanıtan Talha Yıldızeli, işine nasıl da aşk’la bağlı olduğunu anlattığında tüm personelin yüzüne yansıyan pozitif enerjinin nereden geldiğini çözmüş olduk. Servis, hizmet ve güleryüzlü personelin ilgisi ile bir kez geldiğinizde tekrar tekrar gelmek isteyeceğiniz enerjisi ile sizleri büyüleyen bir mekan...

Biz çok sevdik, siz de denemelisiniz...


14.11.18

1924 İstanbul

Mustafa Kemal Atatürk'ün müdavimi olduğu Rus restoranı, 360 İstanbul’un ortakları Mike Norman ve Sasha Khan tarafından yeniden hizmete girdi...Uzun yıllardır İstanbul yeme – içme ve eğlence hayatına yön veren, muhteşem manzarasıyla ünlü gecce kulübü 360 İstanbul’un ortakları Mike Norman ve Sasha Khan tarafından yeniden hizmete giren 1924 İstanbul, Doğu Avrupa mutfağının sevilen lezzetlerini modern yorumlarla birleştirerek sunuyor...

Başta modern Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, dönemin ajanlarından Mata Hari, ünlü oyuncu Greta Garbo, yazar Agatha Christie ve İspanya Kralı 4.Alfonso gibi pek çok tanınmış simanın müdavimi olduğu Rus restoranı, 1924 İstanbul ismiyle yeniden hayat buldu...

Kapısından girer girmez sağa doğru baktığınız yerde Mustafa Kemal Atatürk için hazırlanmış, döneminde sürekli ziyaret ettiğinde ona özel ayrılan masayı göreceksiniz. Rakısı, beyaz leblebisi, fotoğrafları ile nostaljik dakikalar yaşayacaksınız.


Agatha Christie, Greta Garbo gibi üzerlerinde yolu Rejans’tan geçen isimlerin yazılı olduğu plaketler bile yerli yerinde; ama içinde tarihi bir film çekebileceğiniz bir ortama sahip olduğu da söylenemez. Duvarlardaki ahşap paneller pırıl pırıl olmuş, yemek salonu Rusya’dan toplanmış eski fotoğraflar ve resimlerle donatılmış, bar alanı ise çeşit çeşit ev yapımı votkalarla şov yapan modern bir kokteyl merkezi gibi. Sadece limonlu değil birçok farklı aromalı votka (safranlı olanı ısrarla tavsiye ediyorum), eşsiz kokteyller, otantik Rus müziği, canlı arp, piyano ve akordeon dinletileri, bu tarihi restoranın ruhunu yüceltiyor...


Pierre’in misafirperverliği ile tarihi bir atmosferde mükemmel lezzetleri deneyimlediğimiz 1924 İstanbul’un menüsünden bahsetmek için heyecanlanıyorum çünkü tertemiz mutfağından çıkan, özel reçeteli tüm lezzetler özenle hazırlanıyor ve gerçekten tatları damağınızda kalacak türden...

Mesela Rus Salatası olarak menüsünde yer alan salatanın mayonezi bile kendileri tarafından hazırlanıyor, her gün özel soslar hazırlanıyor, yaratıcı sunumlarla taze taze hazırlanıyor. Çok eski dönemlere ait tarihi yansıtan mekanda, o dönemde hazırlanan, Ruslara özgü Pancar çorbası ve Piroshki, dana strogonoff, Kievsky tavuk ve Faberge'den oluşan menü, İstanbulluların yeme alışkanlığını değiştiriyor. Haftasonları ve Çarşamba günü canlı müzik eşliğinde muhteşem lezzetleri tatmak isterseniz yerinizi şimdiden ayırtmalısınız.. Not: Bizim klasik içli köftemize benzeyen, Rus hamurununun içine kıyma ile hazırlanmış olan Piroşki'yi mutlaka denemelisiniz..






25.10.18

360 İstanbul

Muhteşem manzara, eşsiz lezzetler ve İstanbul'un en iyi roof restoran & kulübü...360 İstanbul, eşsiz manzarasıyla ve mekanın pırıl pırıl parlayan ışıltısıyla, sade ve şıklığı buluşturan ambiyansı ile beni her zaman büyüler...

Misafirperverliğiyle karşılayan Mike Norman ile tatlı sohbetler eşliğinde neleri yiyeceğimize karar verdik. Yemek seçimlerinde tabi ki Mike Norman'ın önemi oldukça fazla. Uzun zamandır yediğimiz en farklı, en lezzetli, en doyurucu yemekler arasına girdi. Burası kalabalık doğum günleri, özel günler için baş başa, hatta Beyoğlu'ndaki turunuzdan sonra keyifleneceğiniz en gözde mekanlar arasında.



Lezzet turuna başlayalım...

360 Istanbul'da şehrin göbeğinde; hayatın kalbinin attığı yerde muhteşem bir lezzet şovuna tanıklık ettik. Bildiğiniz gibi ünlü şef Mike Norman'ın imzasını taşıyan 360 Istanbul, ilk çatalda lezzet farkını öne çıkarmayı başarıyor. Aklınızın almayacağı, hayallerinizin ötesine geçecek bir menü var 360'da. Mike Norman'ın yaratıcı yorumları ve vizyonuyla şehirde parmakla gösterilen ve damaklardan izi asla silinmeyen bir lezzet şovuna tanıklık ettik.


Seçkin şarap kavından bir kadeh şarap eşliğinde 360 Super Mix Sushi denedik, karışık çeşitleri ile muhteşem bir lezzet... 15 parça sushiden oluşan Mix Sushi'de Octopus Nigiri Tarama, Schrimp Avokado Teriyaki en beğendiğim lezzetlerden..

Izgara Somon'un lezzeti ise hala damaklarımda...

Avokadolu Humus ise birleştiğinde harikalar yaratacağına inanılamayacak harika iki lezzetin bütünlüğü şaşırtıyor. Avokadonun aroması ile bildiğiniz Türk mezelerinden humusun karışımının avokadonun içinde sunulması hem görsel bir şölen hem de damaklarda harika bir tat bırakıyor.

Izgara Ahtapot ise kıvamı ve görüntüsü ile benzerlerine fark yaratan cinsten...

Tatlılardan ise Chocolate Orgasm size harika bir sunum ile servis ediliyor. Muhteşem çikolatalı tatlıya pamuk şeker kulesi eşlik ediyor ve masanızda yakılarak ateşli bir Show ile sunuluyor...


3.10.18

Ah, o 'Son Kadeh'i içmeyecektim!

Yazın sıcak günleri çok geride kaldı ve uçarı sahil şeridinden büyük şehirlere kayan eğlencenin Eksen'inden ne haberler?Yeme içme ve eğlence sektörüne yön veren, farklı konseptlerde cafe, restaurant, bar ve gecce kulüpleri ile hizmet veren Eksen Group’un kurucularından iş adamı Varol Kaynar’ın markaları ile sabah kahvaltısından, geccenin ilerleyen saatlerine hatta sabahın ilk ışıklarına kadar başka hiçbir mekana ihtiyaç duymadan yemek yiyip eğlenebileceğinizi biliyor muydunuz?

EKSEN GROUP çatısı altında abisi Erol Kaynar ile birlikte Türkiye yiyecek-içecek, eğlence sektöründe 30 yıldır var olmanın getirdiği deneyimle, sektörün öncülüğünü başarıyla yürüten Varol Kaynar’ın kendi markalarının aksine ‘salaş yerlerden’ hoşlandığını duyduğumuzda biz de sizler gibi çok şaşırdık. Girdiği mekanda tanınan olmaktan ziyade; tanınmadan, bilinmeden ‘hoş geldin abi’ diye bile karşılanmadan vakit geçirmek, rakısını çay bardağından yudumlamak ve rahatça sohbetini etmek istediğini belirten Kaynar, sektörün tanınan ismi olmasına rağmen tanınmamanın bazen daha çok keyif verdiğini anlattı.

Gecce hayatına yön veren mekanlar ile ilgili en son kışlık bilgileri almaya hazır mısınız? Grubun son gözdesi ve bizim de göz bebeğimiz 'Son Kadeh'ten bahsetmeye başlayalım o halde...

SON KADEH
Eksen Group’un en yeni mekanı Son Kadeh, yeni nesil meyhane konsepti ile benzerlerine fark atıyor! Konuklarına sıcak ve samimi ortamı ile unutulmaz bir gecce yaşatmayı hedefleyen mekanın mezeleri ve en çok da çalan şarkılar bizleri mest etti! Bulunduğu konum itibariyle kolay ulaşılabilir olması, doğum günü ve organizasyonalara ev sahipliği yapması ve en çok da aşk şarkıları ile sevenleri ve ayrılanları aynı anda hüzne ve mutluluğa kavuşturması ile görevlerini başarı ile yerine getiren bir meyhane bizce!

LIMONCELLO
Eksen Group’un Akaretler’deki en renkli mekanı Limoncello, şehrin en popüler kulüplerinden biri. İlhamını gizemli yağmur ormanlarından alan dekorasyonu, her zaman çok genç ve yüksek enerjili atmosferi ile eğlencenin en üst düzeyde yaşandığı, çok hareketli bir mekan. Ağırlıklı olarak Türk pop müziği ve popüler parçaların çalındığı,ve ünlülerin eğlencenin en üst düzeyde yaşandığı, çok hareketli bir mekan. Ağırlıklı olarak Türk pop müziği ve popüler parçaların çalındığı,ve ünlülerin müdavimi olduğu Limoncello, her gecce parti havasını hissettiriyor.

BARCODE
Yepyeni bir konseptle hizmet veren Barcode, şehrin en popüler caddelerinden Abdi İpekçi’nin enerjisini yaşayan ve sevdikleriniz ile beraber, ister yemek, ister birbirinden özel taze meyvelerle zenginleştirilmiş kokteylleri tadarak geçirebileceğiniz çok sıcak ve samimi bir ortam sunuyor. Bu sene yenilenen ve oldukça Zengin olan yemek menüsü ile Barcode’un lounge kısmı her gün saat 11:00 –23:00 arasında, yemek ve içecek servisi veriyor, iş çıkışı sohbet için mekan arayanlara keyifli bir alternatif sunuluyor. Barcode Club’da ise, saat 23:00 itibariyle pazar günleri canlı müzik, diğer günler DJ performansıyla Türkçe müzik çalınıyor.

SALOMANJE
Salomanje, kahvaltıdan akşam yemeğine, gün boyu yemek servisi yapan, sıcak, samimi ve rahat bir mekan olarak tasarlandı. İstanbul’un en canlı ve popüler semti Nisantaşı’nda yer alan, evinizin salonunun sıcaklığında doğal malzemeler ile dekore edilmiş Salomanje’de her gün kahvaltının yanı sıra, damağınızda iz bırakacak spesiyalleri ve yeni diet menüsü ile servis vermektedir. Keyifli, kalabalık sohbetler için uzun yemek masası,

SORTIE
Sokağın ritmini an be an yaşayabileceğiniz 365 gün aralıksız hizmet veren, Boğaz hattındaki muhteşem konumuyla en büyük eğlence mekanı özelliğini taşıyan Sortie, kış sezonunu açtı. Sortie, sizi kaliteli ve şık bir atmosferde DJ performansıyla dansettirip sabahın ilk ışıklarına kadar eğlenceyle buluşturuyor. Yabancı misafirlerinizi gururla ağırlayabileceğiniz, özel günlerinizi en çoşkulu şekilde yaşayabileceğiniz, yeniliklerin ve eğlencenin tadını çıkarabileceğiniz en büyük alanı sizlere sunmaktan her daim keyif alıyor.



29.9.18

Ünlü gurmeler neler dedi?

Yaz sezonunu geride bırakırken, Türkiye'de yeme - içme hayatına yön veren ünlü isimlerden yaza dair iz bırakanlar ve kış sezonu için tüyoları aldım, derledim. Keyifle okuyunuz...

ALİ ESAD GÖKSEL
Yaz tatilini, çalışarak geçirdim. Yazın yapılması zaruri tatilden, sıcaktan ve kalabalıktan hoşlanmadığım için ancak bugünlerden sonra giderim. Kimsenin olmadığı, soğuk yerleri seviyorum. Lokal yemek, bit pazarları, turist görmemek ve tek başıma dolaşmak gezerken bana huzur verir. Uzun zamandır hizmet veren lokantaları seviyorum. Bunlardan birisi de ‘’Kıyı’’ ve şu anda gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki; ‘’Swiss Otel- 16 Roof’’ çok iyi bir ekibin elinde. Çok reklamı yapılan, aşçısının çok ortalıkta olduğu, popüler mekanlardan hiç hoşlanmıyorum. Moda yerlerden uzak durulması tavsiyemdir. Sakin, sıhhatli ve ulusumuz için barış, hepimizin bir ağız tadı olsun diliyorum...


UĞUR TALAYHAN
Bayram tatilinde birkaç gün dinlenme şansım oldu. Dalaman, Göcek tarafındaydım. Aile ziyaretleri Yaptım. Bir kaç gün dinlendim. 7 gün 24 saat yoğun iş temposu ile çalıştığım için doğru düzgün tatil yapamadım ama şöyle söyleyebilirim Çeşme ve Bodrum’a gitmiş kadar oldum. Kenan Abi’yi takip ederek oraları yaşadım...


ERTUĞRUL ÖZKOK
Yazın yeni bir kitap yaptım, sonbaharda çıkacak; ‘inanç’ üzerine... Akbük’te evim var, evimde sakin ve kalabalıktan uzak bir yaz geçirdim. Yazın öyle özel bir restoran tercih etmedim. Bu akşam mesela çok güzel bir yerdeyiz harika bir Peru yemeği yiyoruz. İtalya da Ponza adasına gittim, oralarda biraz dolaştım ondan sonra da pek dışarı gitmedim yazın yazlıktaydım. Türkiye’de son zamanlarda bir restoranda inanılmaz kazık yedim. O yüzden bundan sonra bir restorana giderken temkinli davranıyorum. Artık şöyle bir prensip edindim kendime; iyi yemek için çok para vermeyeceğim. Türkiye’de bu ekonomik kriz devreye girince artık fiyat, kalite oranında en iyi hizmeti verecek restoranı bulmayı hedefledim. Bu restoran hangisi bilmiyorum ama ben yemek yediğimde paramın karşılığını almak istiyorum ama karşılığını almak istediğim param da çok fazla değil. Yaşadığımız ekonomik krizden, doların bu halinden sonra kendimi artık orta halli bir vatandaş olarak hissediyorum ve bundan sonra da öyle yaşayacağım seçtiğim restoran bundan sonra kaliteyle fiyatı iyi dengelemiş kendi halinde bir restoran olacak. Mesela İzmir Urla da böyle restoranlar var; gayet güzel hem hizmeti hem kalitesi hem masa estetiği gayet güzel. Türkiye’de restoranlar maalesef 2500 tane parası sınırsız insanın parasıyla geçinen restoranlar haline geldiler. Bunların akıllarını başlarına alması lazım. Biz dolar üzerinde yaşayan bir toplum olmayacağız. Hesabımızı Türk parasıyla hesabımızı yapıcaz. Bundan on yıl önce; 1 dolar 1,5 TL idi yani yurtdışında bir espresso içtiğim zaman 3 Euro yani karşılığı 4 TL ödüyordum ama şimdi 25 tl veriyorum yani dolayısıyla ona göre davranmalıyız. Türkiye şu anda her bakımdan dipte; insan hakları, siyaset, adalet, ekonomi... Buradan ayağımızı yere vurup hep beraber yukarı çıkacağız...

KENAN ERÇETİNGÖZ
İnanır mısınız? Bu yaz hiç tatil yapamadım!?!?!?
Benim tatilim, tatil gibi olmuyor her gittiğim yerde o kadar çok dostlarım var ki onlarla sohbet etmekten hiç tatil yapamadım. Şimdi tatil yapmak istiyorum, kimsenin olmadığı bir yerlere kaçmak, mavi tur yapmak istiyorum. Ege’nin güzel koylarını gezip oradaki salaş mekanlarda denize ürünleri yemek istiyorum. Yanıma telefonumu almayı düşünmüyorum, tabi dayanabilir miyim bilmiyorum. Bir nevi detox yapmak istiyorum.

GÜNERİ CİVAOĞLU
Bodrumdaydım bu yaz. İki mekan tavsiye edebilirim biri biteste famps diye bir restoran köyiçinde hoş bir yer yapmışlar eski bir bodrum evini eski bir taş evi büyütmüşler bahçe yapmışlar mutfağı çok lezzetli .italyan yemekleri ağırlıklı mutfağı var ambiyans çok güzel iki tane genç hanım var
Diğeri ise zayi diye bir yer orası da çok hoş bir alan birtezde büyük zeytin ağaçlarının 600 içinde iki tane taş ev. Birisi eskiden Belkıs hanıma aitmiş büyük halı sanatçısı ve kütüphane yapmışlar kütüğhanenin karşısındaki evde mutfak var kendi ekmeklerini bile yapıyolarlar sessizlik içinde hari,ka bir kütüphane . klasik müzik eşliğinde kitap da okuyabilirsonuz çok da güzel bir kokteyl barı var. Akşamüstleri denizden çıkıp da eller havaya ya gidiyorlar ama ben zengin bir kitaplık satın da alabiliyorsun uz sanat eserleri var piyano var vve orada sık sık sanatçıları şçağırıyorlar resitaller oluyor. Zayi zeytin demek ölümsüzlüğü temsil ediyor orada huzur içinde keyifli zaman geçirdim.



EBRU ERKE
Yeni mekanları görmek ve denemek için yine her zamanki gibi Bodrum ve Çeşme Alaçatı’ya gittim ama en keyifli tatilimi Karadeniz’de yaptım, inanılmaz keyifliydi. Biraz da sıkılıyoruz galiba o kalabalıktan... Servis açısından çok müzdarip olmadım ama doğal olarak fiyatlar biraz fazla olabiliyor ve bu da insanın canını sıkabiliyor zaman zaman. Onun dışında herşey iyiydi, şef lokantalı arttı. Çeşme her zamanki gibiydi. Yenilikler vardı, klasikler vardı işleri çok zor o yüzden kötü eleştiri yapmayı pek adilane bulmuyorum. Ekonomik krizin sektöre Parası olumlu yansıyacağını düşünüyorum. İç piyasaya seyahatler azaldığı için doğru yemek yiyip onunla muadil paralar ödedikleri yerlere daha fazla gidecekler daha çok dışarı çıkacaklar yani açıkçası kıştan umudum çok.


SERMET SEVERÖZ
Bu sene en çok Bodrum ve Çeşme’ye gittim her sene olduğu gibi... İş gereği biraz yurtdışı yaptım. Avrupa, Uzakdoğu... İşte böyle geçti gitti yaz. Yazlık mekanları ziyaret ettim hemen hemen hepsi artık çok güzel oldu. Memnun etmeyeni nerdeyse yok gibi ancak bir şey söylemek gerekirse ya fahiş fiyatıyla akılda kalan oluyor ya da kötü servisiyle akılda kalan oluyor ama onun dışında hemen hemen hepsi gerçekten çok başarılı. Çünkü yaz sezonu çok kısacık bir dönemi kapsıyor. Neredeyse sadece 8 haftasonu iş yaparak gelir elde ediyorlar. O yüzden onları affetmek lazım ne kadar pahalı olurlarsa olsunlar bazen ona da göz yummak lazım çünkü herkes için bir alternatif var. Orda da ekmek yiyenler var. Yaftayı vurmak kolay ama sana 10 ay yağmur yağan, açıkta duran bir mekanı sana cillop gibi çıkartıyor, şehirde alıştığın hizmeti sunuyor o zaman onun da bir bedeli olmalı. Kış ile ilgili bir bilgim yok eskilerle idare edeceğiz yenilere de seve seve gideceğiz.


ARDA TÜRKMEN
Tatilde çok bir şey yapmadım. Kısa tatiller yaptım ve bayramda İstanbul’da bulundum. Özellikle bayramda İstanbul’da kalmak bana çok iyi geldi.. Bol bol bisiklete bindim. Çok spor yaptım ve restoranla ilgilendim. Kısa kaçamaklarım ağırla oldu, Çeşme’ye gittim .Çok güzel yeni yerler açılmış. Önermeyeceğimi düşündüğüm mekanları çok tercih etmiyorum ve gitmiyorum. Hayal kırıklığına uğratan bir mekan olmadı. Kendimi garantide hissettiğim yerlere gitmeyi tercih ediyorum. Piyasanın canlanmasını, insanların dışarı çıkıp sosyal hayatına devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. Umarım bu şekilde de devam eder. Yiyecek ve içecek piyasasının akıcı bir kış sezonuna ihtiyacı var.

YELDA İPEKLİ
Enteresan geçen bir yaz tatilim oldu. Proje üzerinde çalışarak, yoğun geçti. Kısa bir Londra tatili ve Bodrum tatili yaptım. Pek Türkiye dışına çıkamadım, Türkiye’de olmam gerekti. Ama keyifliydi..
Bu kış enteresan bir kış olacak gibi görünüyor. Sosyo Politik olarak ve ekonomik olarak farklı bir döneme girdiğimizi düşünüyorum. Bu yüzden seçiciliğin artacağını, kalite beklentisinin yükseleceğini düşünüyorum. İnsanların moral’e ihtiyacı olduğu için eğlence ve yiyecek içecek sektörüne çok fazla görev düşüyor.

MEHMET YAŞİN
Yazın kitap yazdım, Ekim veya Kasım’da piyasaya çıkacak. Mutfağa girmeye ürkenlere yönelik bir yemek kültür kitabı hazırladım; içinde anılar var, tarifler var, ukalalıklar var... Alaçatı’da çekim yaptım biraz sonra Marmaris’e gittim sonra vahşi kalabalıklar akın akın yazlık yerlere gitmeye başlayınca ben İstanbul’a kaçtım. İstanbul’un sessizliği ve kalabalık olmayan yollarının tadını çıkardım. Güneyde, Alaçatı’da o kalabalıklardan tıkış tıkış omuza omuza yemek yemekten gerçek lezzetleri bulamadım. Zannediyorum o mekanların işletmecileri de bu kalabalıklara yemek yetiştirmekte zorlandılar. İstanbul’a gelince, balık yasağı kalktı ve ilk siftahımı yaptım. Palamut harika görünüyor. Çok lezzetliydi. Benim belirli balık mekanlarım var. Lacivert, Kıyı gibi... Deli bellediğini beller derler ya; ben de sevdiğim ve bildiğim yerler dışına çıkmayı çok sevmiyorum. da ise henüz balık yeni başladı. Şimdi bundan sonra artık bakacağız nerede ne yiyeceğiz diye ama palamut iyi görünüyor çok lezzetliydi siftah yaptım. Yani benim belirli balık mekanlarım var. Laciver uskumru kıyı gibi deli bellediğini bellermiş derler ya sevdiğim bildiğim yerler dışına çıkmayı sevmiyorum.









31.8.18

Gurmeli dergi :)

'Gecce Gurme Kurulu'ndan 'Kışa Merhaba!

'Türkiye’nin en iyi gazetecileri, köşe yazarları, gurmeleri, yeme, içme ve eğlence sektörüne yıllarını vermiş en iyi isimler, Kenan Erçetingöz başkanlığında Swissotel The Bosphorus’un muhteşem terasında buluştu.
Hiç kimsenin kolay kolay bir araya getiremediği isimler, Gecce Gurme Kurulu olarak yine tek çatı altında toplandı. Güneri Civaoğlu, Yelda İpekli, Uğur Talayhan, Arda Türkmen, Ertuğrul Özkök, Mehmet Yaşin, Dilara Koçak, Ebru Erke, Sermet Severöz, Ali Esat Göksel ve Kenan Erçetingöz, göz açıp kapayıncaya kadar geçen yazı uğurlamak; ‘Kışa Merhaba’ demek için ve tabiî ki Türkiye’de ilk ve tek olan, çok yakında ‘kış sezonu’ için raflarda yerini alacak olan Gecce Winter Guide’ın tohumlarını atmak için bir araya geldi.

Seçkin isimler, muhteşem İstanbul manzarası eşliğinde kimi zaman kahkahalarla ortak noktalarda buluşsa da kimi zaman birbirlerini eleştirerek yeme – içme ve eğlence sektörüne dair tüm gelişmeleri değerlendirdi. Kış sezonunda yeni açılacak mekan dedikoduları, uzun yıllardır aramızda olan mekanlar ve ekonominin gidişatına direnemeyerek kapanan mekanlar tek tek masaya yatırıldı.


Ülke olarak bizi zor günlerin beklediği ile ilgili umutsuzluğa kapıldığımız anlarda; bu çöküşün mekanlarda daha olumlu bir etki yaratacağını savunan Gecce Gurme Kurulu, yeni açılan mekanların ayakta kalabilmeleri ve direnebilmeleri için ‘en iyisini en makul fiyata’ sunarak ve kaliteli hizmetten ödün vermeyerek sektörde kalıcı bir yer edinebileceklerini dile getirdiler.

Yıllardır aramızda olan ya da çok büyük masraf ve emeklerle açılan mekanların kısa sürede yarı yolda kaldıklarını belirten engin bilgi ve tecrübelerine güvendiğimiz, dünyanın dört bir yanını karış karış gezen ve lezzet uzmanı haline gelmiş Gecce Gurme Kurulu’muzun değerli isimlerinin değindiği en önemli nokta ‘ekonomik olarak dibe vurduk ama şimdi ayaklarımızı basıp sıçrama vakti!’

Biz Gecce’nin gücünü arkasına alan tüm mekanlar adına diyoruz ki; "Kış sezonunda yeme - içme ve eğlence sektörü en verimli dönemini yaşayacak!" Biz sizin yanınızdayız…


16 Roof bu kez ‘Gecce Gurme Kurulu’nu ağırladı!
Bu muhteşem gecceye ev sahipliği yapan Swissotel The Bosphorus – 16 Roof’un başarılı ve tanınmış Peru’lu Şef Bruno Andres Santa Cruz'un hazırladığı menü, tüm gurmelerin damaklarını çatlatacak cinstendi. Esprili sohbetin hakim olduğu masadaki tüm ikramlar pozitif eleştiriler eşliğinde tadıldı ve sonrasında ‘The Best Roof in Town’ sloganı ile gerçekten şehrin en iyi terası olan ‘16’da tatlı ve meyve eşliğinde eğlenceye devam edildi. Yaz sezonu boyunca müzik, dans, eğlence ve lezzetin bir araya geldiği 16 Roof bu kez ‘Gecce Gurme Kurulu’nu ağırladı! Seçkin isimler menü kartlarını tek tek imzalayarak bu muhteşem gecceyi ölümsüzleştirdiler...

Şehrin merkezinde gerçek bir beş yıldızlı deneyim sunan Swissôtel; İstanbul Boğazı, Anadolu Yakası ve eski İstanbul’u panoramik gören manzarasının yanı sıra menüsünde de dünyanın ilgi odağındaki mutfağı Peru ile Akdeniz’in modern tatlarını aynı çatı altında buluşturmuş.

Bruno Andres Santa Cruz; Lima doğumlu şef, bugünkü kariyerinin ilk adımını 16 yaşında atarak aşçılık eğitimi alıyor. Başarılı bir şef olma yolunda, Peru’nun kuzeyine giderek Peru yemeklerini öğreniyor. Peru mutfağını, “Dünyanın keşfetmesi gereken bir Latin Amerika lezzeti” olarak tanımlayan ünlü şef, hazırladığı tarifleri en özel ve benzersiz sunumlarıyla taçlandırıyor. Peru mutfağında İspanyol etkisinin yanı sıra İtalyan, Japon, Çin, Afrika ve hatta Arap ülkelerinin de etkileri görülüyor. 80’den fazla çeşit iklime sahip Peru’nun bereketli topraklarında çok çeşitli patates, mısır, biber, avokado, kinoa ve şifalı otlar yetişiyor. Bu çeşitlilik ve etkilenilen kültürler, bugünkü Peru mutfağının doğmasına sebep oluyor. Şef Bruno’nun imzasını taşıyan 16 Roof menüsü son derece iddialı!


GECCE GURME KURULU

İşte Türkiye'nin yeme, içme ve eğlence sektörüne yön veren isimler!

Güneri Civaoğlu
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde okurken aynı zamanda gazetecilik de yapan Cıvaoğlu, Akis dergisi ve Yeni İstanbul gazetesinde muhabir olarak çalıştı. TRT'nin kuruluşunda sabah haberlerini hazırlayan ekibin başındaydı. Strasbourg Üniversitesi'nde bir süre ekonomi okudu, izleyen yıllarda Tercüman Gazetesi'nin genel yayın yönetmeniydi. Güneş Gazetesi'ni ortağı ve genel yayın yönetmeni olarak kurdu. 1986-1996 yılları arası Sabah Gazetesi'nde köşe yazarı, Show TV nin genel müdürü idi. 1996'dan bu beri Milliyet Gazetesi'nin başyazarıdır.

Ertuğrul Özkök
Ertuğrul Özkök 4 Ağustos 1947'de İzmir'de doğdu. Aslen Bulgaristanlı olan ailesi mübadele sonrası İzmir'e göç etmiş. İzmir Namık Kemal Lisesi ve Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın ve Yayın Yüksekokulu'nda okuyan Özkök, bir yıl TRT'de muhabir olarak çalıştıktan sonra öğretim hayatına Fransa'da İletişim Bilimleri'nde doktora yaparak devam etti. Hacettepe Üniversitesi'nde 1986 yılına kadar öğretim üyesi görevini üstlendikten sonra, Hürriyet Gazetesi'nde çalışmaya başladı. Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni olarak 20 yıl görev yaptıktan sonra bu görevi 29 Aralık 2009 tarihinde bıraktı.

Mehmet Yaşin
20 yılı aşkın bir süredir çeşitli gazetelerde muhabirlik, yazı işleri müdürlüğü ve yayın yönetmenliği yaptıktan sonra Atlas dergisini çıkardı. Daha sonra Doğan Dergi Grubu'nda Genel Müdür olarak çalıştı. Daha sonra Doğan Kitap'ı kurdu. Uzun yıllar yayın yönetmenliğini yaptı. Bu süre boyunca birçok genç yazarı okuyucuya tanıttı. Yayıncılıktan sonra CNN Türk televizyonunda 'Yol Üstü Lezzet Durakları' programını yapmaya başladı. Aynı anda Hürriyet gazetesinde, Atlas, Capital gibi dergilerde lezzet yazılar kaleme aldı. Hem gazete, hem sosyal medya hem de televizyonda geniş bir izleyici kitlesine ulaştı.

Ahmet Örs
1942 yılında İstanbul'da doğdu. Gazeteciliğe 1967 yılında Yeni İstanbul gazetesinde başladı. 1981 yılında Hürriyet Gazatesi'ne geçti. Magazin Müdürü olarak sürdürdüğü görevine Hürriyet Dergi Grubu Genel Yayın Müdürü olarak devam etti. Sabah Grubu'na bağlı 1 Numara Hearst Yayıncılık A.Ş'de Genel Müdür Yardımcısı görevindeyken 2001 yılında emekliye ayrıldı. Halen Sabah Gazetesi'nde gurme yazıları yazan Ahmet Örs, mutfak kültürünün vazgeçilmez isimlerinden biridir.

Kenan Erçetingöz
1962 İzmir doğumlu olan Kenan Erçetingöz, 35 yıllık gazeteci. Mimar Sinan Üniversitesi, Endüstri Tasarımı Bölümü’nde okudu. 16 Haziran 1993’te Alem Dergisi’ni yayın hayatına sokarak dergiciliğe adım attı. Ardından Top Secret ve Şamdan dergilerini çıkararak magazin dünyasında yeni bir devrim başlatan Erçetingöz, 2001 yılında gecce.com’u kurdu. Yeme-içme ve eğlence sektörüne ayrı bir önem veriyor. En çok “ödediğim paranın karşılığını aldım” dedirten mekanları seviyor.

Arda Türkmen
Arda Türkmen 1975 doğumlu genç bir girişimci. Lise eğitimini Saint Benoit Fransız Lisesi’nde alan Türkmen, üniversite eğitimini Bilgi Üniversitesi'nde çift dalda yaparak İşletme ve Sahne Gösteri Sanatları bölümlerinden mezun olarak tamamlamıştır. İş hayatına öğrenci turları düzenleyerek başlamış, yine aynı yıllarda yürüttüğü işletmecilik deneyimleri ile yiyecek içecek sektörüne geçiş yapmıştır. 2003 yılının sonlarına doğru kurduğu roka davet isimli catering firmasının ardından Asmalı Mescit'te açtığı Leblon 11 isimli restoranı açmıştır. Asmalı Mescit'te yaşanan masa, sandalye olaylarının ardından mekanı kapatma kararı alan Arda Türkmen'in son gözdesi Forneria. Türkmen aynı zamanda TV8'de yayınlanan Arda'nın Mutfağı programı ile de evlere misafir oluyor.

Yelda İpekli
1967 Ankara doğumlu olan Yelda İpekli işletme eğitiminden sonra stratejik pazarlama ve marka yönetimi konusunda uzmanlaştı. Uluslararası pazarda birçok markaya; farklı pazar konumlandırmaları, müşteri yönetimi ve marka yönetimi konusunda danışmanlık vermektedir. Çin ve Arap yarımadasında uzmanlaşmıştır. Perakende, mağazacılık, moda, lüks tüketim ürünleri, otelcilik ve konut pazarlama ve markalama konusunda uzmandır. "Marka yönetmek için hayatı ve dinamikleri anlamak gerekir" görüşünü benimsemektedir. Dünya trendlerini takip etmenin işinin bir gereği olduğunu düşündüğünden kendisi çok geziyor ve çok okuyor. Uzun süren TV programcılığın yanı sıra uluslararası platformda uzmanlığı konusunda konuşmacı olarak yer alıyor ve birçok yayında yazı yazıyor.

Sermet Severöz
20 Haziran 1969 Ankara’da doğdu. Orta eğitimini Ankara Özel Tevfik Fikret Fransız Lisesi’nde tamamladı. Hacettepe Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünün ardından Ankara Üniversitesi Avrupa Topluluğu bölümünü bitirdi. Mag Dergisi’nde yiyecek-içecek ve gezi yazarlığı ile başlayan kariyeri OK Türkiye Dergisi ile devam etti. Halen Habertürk Gazetesi “life style” köşe yazarlığı yapmaktadır.

Uğur Talayhan
Otelcilik sektöründe 27 yıllık tecrübesi ile, alanında deneyimli Uğur Talayhan aynı zamanda İngiliz vatandaşıdır. Şeflik kariyerine 17 yaşında başlamış olup sonrasında Londra’da 27 yaşında önce Mutfak Şefi ardından Yiyecek & İçecek Müdürü olarak kariyerini ilerletmiş olup sırasıyla Portekiz, Dubai ve Çin’de değişik yöneticilik pozisyonları ile devam etmiştir. Kariyerinin ilk başladığı rotası olan İstanbul’a 21 yıl sonrasında 2017 Haziran ayında geri dönmüştür. Dünya çapında edindiği otelcilik tecrübesini Türkiye’ye dönerek Accor Hotel grubunda değerlendirmek üzere, Türkiye Lüks Markalar, Bölge Başkan Yardımcısı ve Swissôtel The Bosphorus, Istanbul Genel Müdür’lük görevini üstlenerek kariyerine devam etmektedir. Alanında dünya çapında yaptığı girişimler ve başarılarıyla Türkiye’de ilklere imza atmıştır.

Ebru Erke
Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliğini bitirdikten sonra doğru beslenme ve sağlıklı yaşam üzerine radyo ve tv programları yapmaya başladı. Uluslar arası geçerliliği olan zeytinyağı organoleptik tadım ve şarap sertifikaları bulunan Erke, farklı dünya mutfaklarının eğitimini aldı. Halen yeme – içme sektöründe yazar kimliği ile bilgi ve birikimini okuyucularıyla paylaşmaktadır.

Dilara Koçak
1994’te Hacettepe Üniv. Beslenme ve Diyetetik Bölümünden mezun oldu. 1999-2004 yıllarında Amerikan Hastanesi’nde Beslenme ve Diyet Bölümü Şefi olarak çalıştı. Koçak, kurduğu MEZURA Kliniği’nde uzman doktor, psikolog ve diyetisyenlerden oluşan ekibiyle hem bireylere hem de kurumlara danışmanlık hizmeti veriyor. Birçok CEO ve holding yönetim kuruluna bireysel beslenme koçluğu yapan Koçak, ABD’de Cleveland Clinic Nutrition Dep. Boston Medical Center, Tufts Univ. Nutrition Dep. Harward U.Children Hsp. Nutrition Det. konusu ile ilgili gözlemler yaparak tecrübelerini güçlendirdi.

Ali Esat Göksel
Güzel Sanatlar Akademisini bitirdi. Mimari eğitiminden sonra Tübingen’de felsefe ve kültür okudu. Mimarlık Fakültesi’nde on yıl öğretim üyesi olarak çalıştı. Mutfak Kültürü konusunda NTV ‘de iki yıl program yaptı. Mutfak Dostları Derneği ve Chaine d’Rotisseurs’İstanbul’un kurucularındandır. Paris’deki İnternational Gastronomie Akademie’nin yöneticilerindendir. Hürriyet-Tempo-Vizyon-Skylife - Sabah Gazetesi ve Food&Travel’de köşe yazarı idi. 2009’dan bu yana HT Gazetesi’nde kültür ve mutfak kültürü konusunda köşe yazarıdır.
Tatlılardan bahsetmek için sabırsızlanıyorum çünkü öyle bir lezzet var ki; ılık olarak servis edilen unsuz ve şekersiz olmasıyla misafirlerinin gözdesi olan çikolatalı kek… Tamamen içerisindeki çikolatadan şekerini alan kekin lezzetini, damağınızda kalan o tadı asla unutamayacaksınız. Kesinlikle acıbir kahve eşliğinde çikolatalı keki denemelisiniz.




29.8.18

Kalbim Calipso'da kaldı!

Kalbi Ege'de kalanlara alternatif doğdu; Kalbiniz de, aklınız da ve en önemlisi mideniz Calipso Ege Mutfağı'nda kalacak...Bostancı – Küçükyalı sahilinde konumlanan Calipso; yeşillikler içinde, huzura açılan yol misali olan girişi ile daha girer girmez misafirlerini mest ediyor. Calipso Fish Ege Mutfağı’na girişiniz nasıl huzur dolu ise emin olun ayrılırken de kat be kat fazlasını hissederek en kısa zamanda tekrar ziyarette bulunmayı isteyeceksiniz. Zaten bir kerede tüm lezzetleri tatmanızın imkansız olduğunu söylememde fayda var. Meze, ara sıcak ve hatta tatlı çeşitlerinin tümünü tatmanız için haftanın her günü 7/24 orada bulunmanız gerekebilir. Tabi ki yine belirtmeliyim ki; menüdeki çeşitlere devamlı yeni lezzetler de eklenmekte yani siz Calipso’nun hızına yetişemezsiniz. İyisi mi kendinize bir iyilik yapın ve ziyaretlerinizi bir rutine bağlayın; iyi ve kaliteli yemek ile huzurun tadını çıkarın.

Calipso’da beni en çok mest edense, kapı girişinde bizleri karşılayan gecce ödül töreni panoları… Küçük bir detay; o panoların önünde fotoğraf çektirip @geccemekan’ı etiketlerseniz, size küçük ikramları olabilir bence :)


Ziya Bey, mekanın ortaklarından… Veli Bey ile birlikte işlerine samimiyetle bağlılar. Menüdeki her lezzet onların tasarımı, mutfakta onlardan habersiz kuş uçmuyor. Bizzat kendileri tüm mutfağa, menüye hakimler ve bu da mekandaki lezzetin sırrını ortaya çıkarıyor. Her şey reçeteli, tarifli özenle hazırlanıyor. "Sürekli gurme turları yaptığını belirten Ziya Bey; ‘Dünyayı geziyoruz, farklı lezzetler deneyimliyoruz. Beğendiğimiz bazı lezzetleri, Türk damak tadıyla yorumlamaya başlıyoruz. Bu özenli süreç sonucunda da takdir gören lezzetler yaratıyoruz.’ diye ekliyor.

Yunan ve İspanyol Mutfağı'nı kendilerine yakın gördüklerini ve sürekli yeni çeşitler eklemek üzere ortağıyla birlikte arge çalışmaları yaptığını ve bu istişareler sırasında damak tatlarını yarıştırırken birbirlerini kıracak noktalara da gelindiğini esprili bir dille anlatıyor.

Mesela Ziya Bey, soğan ve sarımsağın baskın tadını vurgulamak istemezken; Veli Bey bu duruma itiraz ettiğinde orta noktada buluşuluyor ve inanın ki tuz bile eklemenize gerek kalmayan enfes lezzet, muhteşem sunumlarla masanıza geliyor. Alman porselenleri gözümden kaçmadı, tabaklar harika! Calipso Meze tabağını, hem sunumunu görmeniz hem de 9 çeşit mezeyi tadabileceğiniz için denemenizi özellikle tavsiye ederim.


‘Hep aynı insanlara aynı şeyler sunulmaz’ diye belirten Ziya Bey, müşteriye kendini farklı hissettirmek için gerek bizzat gösterdiği ilgisi gerekse her seferinde yenilediği lezzetlerden bahsederken sohbet sırasında sizler için birkaç küçük tarif de alıyoruz.

İddia ediyorum, sosuyla harmanlanmış yeşil salatasının lezzeti bile bambaşka..


Balık Köftesi:
Öncelikle; gözümün önünden gitmeyen lezzetlerden en çok hayran kaldığım Balık Köftesi’nden söz etmek istiyorum. Kendisi genellikle balıkçılarda basit bir ara sıcak olarak tabaklarımıza dağıtılsa da burada başrollerde. Hani öyle artan balıklardan falan yapılmıyor. Şimdiye kadar ızgara, şiş, kavurma olarak karşınıza çıkan Lağos, bu kez köfte olmak için de Calipso mutfağının baş köşesinde yer alıyor. Lağos mutlu, köfte mutlu, biz mutlu daha ne olsun :) Daha ilk lokmada, balıklı bir şey değil direk lezzetli bir balık yediğinizi anlıyorsunuz. Mesela ailelere tavsiyem balık sevmeyen çocuklarınıza köfte niyetine Calipso’nun balık köftesini gönül rahatlığıyla yedirebilir ve balıktan alacağı potasyumu fazlasıyla depolatabilirsiniz…



Levrek marin her yerde yiyoruz ama fesleğen soslu levrek marini denediniz mi? Hani İtalya’nın sahil şeridinde Bari’de limana karşı pesto soslu makarnanızı yerken yudumladığınız şarap var ya işte tam da onun keyfini alacaksınız. Meze ve ara sıcaklarında kullandıkları farklı aromalar safran, pancar, ege otlarının kökleri, ceviz, badem, tarçın, kuşkonmaz, portakal ve yaban mersininin ahenkle dans etmesinden kaynaklanıyor.

Lagos Sarma, üzümlü iç pilav, yaban mersini ve kuşkonmaza sarılı Lagos, mutlaka denemeniz gereken tatlardan.


Tatlıları spesiyal, hiçbir balıkçıda bulamayacağınız spesiyal tatlılar sunuluyor. Biz dondurma ile sunulan hurma tatlısına bayıldık ayrıca diğer tatlı çeşitlerinde de kesinlikle hazır sos ve şeker kullanılmadan hazırlanıyor. Hani klasik helva, irmik tatlısı falan yok. Hatta bana kızmazlarsa bir tatlı sever olarak şunu diyebilirim ki hafta içi yoğunluk olmayan saatlerde çay ve tatlıya gitseniz yeridir :)









15.8.18

Aşk'a geldim!

İstanbul'un merkezinde, muhteşem manzarası ve her ayrıntısıyla merak uyandıran dekorasyonu Kubbe-i Aşk'ta sizi aşk'a getirecek.Kalabalık gruplara özel toplantı salonu, doğum günü ve kutlamalarınız için özel organizasyon alanları bulunan mekanın en önemli özelliği ise çocuklara özel bir oyun odası olması... Emin olun bu civarlarda, çocuklarınızın keyifle vakit geçireceği bir alan hiç düşünülmemiş Kubbe-i aşk'tan başka...
Renkler ile kombine edilmiş mobilyaların görüntüsü, doğu ve batının sentezi gibi sizi kucaklayacak ve hiç ayrılmak istemeyeceksiniz.


Nargile severlere duyurmak isteriz ki; Kubbe-i aşk’da içeceğiniz nargilenin keyfine doyamayacak ve kısa zamanda müdavimi olacaksınız. En güzel aromalı ve en yeni nargileler burada...
İstanbul’a yaraşan güzellikte ve kalitede, en nefis yemeklerin eşsiz sunumunu bir arada bulacağınız bu özel ve güzel yerin yeni lezzetlerinden cheddar peyniri ve garnitürlerle sunulan Dana Lokum'u şiddetle tavsiye ediyorum.


Tarihin merkezinde modern lezzetler ile harmanlanan menüsü ile İstanbul'u doyasıya yaşamak isterseniz mutlaka ziyarette bulunmalısınız.




9.8.18

Etin Jönü ile buluştum!

Gürkan Şef'ten 'Vay vay vay' dedirtecek açıklamalar... 'Dünyaya tekrar gelsem?...'İstanbul'da sakin sakin, uğultu ve kargaşa olmadan lezzetli steak yiyebileceğiniz nezih bir yer arayışındaysanız hiç tereddüt etmeden GÜRKAN ŞEF diyoruz!
Etin jönü, sevimli ve enerjik kişiliğiyle Gürkan Şef'i daha yakından tanımak ister misiniz?
Aslen Denizlili... (Söylemesi yazması biraz garip oldu Denizlilili lili.. :)

Henüz çok genç, 34 yaşında!

İlk restoranını Nişantaşı'nda açtığı ve sonrasında görkemli bir açılışla Etiler'deki şubesiyle zincir haline getirdiği Gürkan Şef markasının sahibi ve tabii ki sempatik yüzü!

Gürkan Şef, diğer etçilerin aksine logosu ile bir marka haline geldi, peki neden sizin yüzünüz ve isminiz?
- Logoma yabancı isimler içeren bir isim ile boynuz görseli koyabilirdim.de tavsiye verenler çok oldu. Ama ben kendi stratejimi kendim belirlerim. Fikir verirler ama ben kendi fikrimi sunar ona göre çalışılmasını isterim. Bunda da öyle oldu. İsmini New York steak koyabilirdim ama ben insanlar şahısla muhatap olsun istedim. Onun yüzünü bilsin, adını bilsin. Sorsun, görsün ve bir güven oluşsun aramızda istedim. Sevdikleri eti seçen, işleyen, pişiren adamı bilsinler istedim. Muhatapları direk benim. Benim yüzüm ile tanıdılar burayı. Güvenilirim, buradayım.

Sosyal Medyada fenomen haline geldiniz. 'Vay vay vay' diyerek başladığınız sunumlarınız, showlarınız yoğun izlenme oranları yakalıyor.

- İnanır mısınız tüm bunları yaparken danıştığım kimse yok. Hiçbir danışmanım yok. Sosyal medya, Tv çekimlerim, programlarım, Youtube videolarımın hepsinin ana temalarını ben oluşturuyorum, ekibimi ben yönlendiriyorum. Benim samimiyetimi seviyorlar, sahte bir şey yok...

Etiler ve Nişantaşı şubelerinden sonra Dubai ve Arap Ülkelerinde de yeni Gürkan Şef'ler açıldı. Kendisini bulmak pek kolay olmuyor. Bu ara yayınlarını çoğunlukla Dubai'den Mekke'den yapıyor. Neden Arap Ülkeleri diye sorduğumda ise ortaklarının arap yatırımcılar olduğunu belirterek;
Ülkemize yatırımcıyı çektim, Gürkan Şef markasına yatırım yaptılar. Aslında kendimi fahri turizm elçisi olarak görüyorum :) Ülkemizin bayrağını Riyad'da, Cizre'de, Abu Dabi'de dalgalandırmak benim için büyük bir mutluluk kaynağı, onur verici...

Hiç boş durmayan, her an gözü misafirlerinde, mutfakta ve efsane lezzetlerini denettirmek için masamızı donatmakta olan Gürkan Şef'e yeni projelerini sorduk ve sürpriz bir haberle geldik!

Yeni marka yolda, geliyor hem de gümbür gümbür geliyor. Aynı anda açılacak şubeler ile burger alanındaki eksikliği 'asado burger'imle gidereceğim. İlk kez siz duyuyorsunuz :) Yeni yılda yeni bir marka geliyor...

Asado Burger: 8 saat ağır ateşte pişen etin en güzel yerrinin kemiklerinden sıyrılmış didik didik halinin özel sos ile hamburger ekmeğinin arasına sarmalanmış hali... Bayıldım. Nefis bir lezzet!

-Dünyaya tekrar gelsem yine bu işi seçerdim net! bir an bile düşünmeden!
Dünya Mutfağı MSA'da Gastronomi okudum sonrasında İtalya'ya gittim; makarna ve pizza eğitimi aldım ama aklımdakinin kalbimdekinin bu olmadığını anladım. Stajımı mezbaada yaptım sonrasında Antalya'da İngiltere diplomalı bir okuldan mezun oldum ve Türkiye'nin ilk diplomalı kasabı oldum.
Et tüketmeyi çok seviyorum. Denizli'den istanbula 12 yıl önce direk tek bir bavulla geldim. Ümraniye'de bir arkadaşımın yanında kaldım. Okudum ve o 'dip' denen kavram varsa ben onu yaşadım, biliyorum ne olduğunu. Bulaşıkçılık da yaptım, iyi ki de yapmışım bulaşıkçımın psikolojisini anlayarabiliyorum. Personelin mutlu olması çok önemli ve ben bunu sağlayabildiğime inanıyorum.

Başarı asla tesadüf değil! Nedir sırrı?
-Yataktan kalktığım an 'bugün de mi işe gideceğim' asla demedim ve demeyeceğim bir işi yapıyorum. Her gün çalışma arkadaşlarıma da bunu diyorum. 'Ben oldum' dediğiniz anda geriye gidersiniz. Hep daha iyisi için hep büyük bir aşkla işe sarılmak gerek, bu yüzden de insanın sevdiği işi yapması gerek!

Ünlü gurmeler neler dedi?

Yaz sezonunu geride bırakırken, Türkiye'de yeme - içme hayatına yön veren ünlü isimlerden yaza dair iz bırakanlar ve kış sezonu için tüy...